nandinisharma001
10546 poze   110746 vizite
Albume
a 0NAMASTE   IMPORTANT   Invata hindi cu mine      Cuvinte si expresii esentiale         hindi 2         hindi 3         Hindi 4         Hindi 5         Hindi 6         Hindi 7         Hindi 8         hindi 9         hindi 10   La rascruce de vanturi-my favorite book   Mirela Chart      LA CURENT CU INDIA   n-o sa mai prea intru   Pentru cei care vor sa-si cumpere filme bollywood in romana   Ziua mea de nastere semnificatieaaa TOTUL DESPRE INDIAaaaa O MICA SURPRIZAAamir Khan sau Abhishek BachchanAarti ChhabriaAarti Chhabria sau Diya MirzaAbhishek BachchanAction ReplayyActori Banoo main teri dulhanActori Choti bahuActori Choti Bahu 2Actori Jaane kya baat huiActori Pavitra RishtaActori Sapna baabul ka-bidaaiActori Yeh rishta kya kehlata haiActori ZaaraAici se vede f bine cat de talentata e Shweta TiwariAishwarya Rai BachchanAishwarya Rai sau Madhuri DixitAjay DevganAkshara si Naitikalbum cu prietenii indieniAlbum in memoria lui AishwaryaRaiBachchan   o mica surpriza in memoria lui AishwaryaRaiBachchanAlbum pentru alexabiancaAlbum pentru ByankamineyAlbum pentru Delia23Album pentru DianaaAlbum pentru erikaAlbum pentru INDIAFANAlbum pentru iulika11Album pentru KatyforeverAlbum pentru lavinia72Album pentru ParulCAlbum pentru pisi98Album pentru RadhikaMyre   surpriza no 1 for RadhikaMyre   surpriza no 2 for RadhikaMyre   ultima si cea mai frumoasa surpriza for RadhikaMyre   xxxAlbum pentru radhikazaaraAlbum pentru sadhnasialekhAlbum pentru sellygomyAlbum pentru yoginutzaAlbum pt fanii Indiei de pe SunphotoAlbum pt nikkolAlbum pt radhikhaalege 1alege 2alege 3alegeti 1alegeti 10alegeti 11alegeti 12alegeti 13alegeti 14alegeti 15alegeti 16alegeti 2alegeti 3alegeti 4alegeti 5alegeti 6alegeti 7alegeti 8alegeti 9Amisha PatelAmkita LokhandeAmrita RaoAmrita Rao sau Bhumika ChawlaAMRITA RAO-o dulceataANIMALE-iepurasi   caini husky   delfini   fluturasi   papagali   pestisori exotici   tigriAPURVA AGNIHOTRIArgentina-tara gaochului a carnei de vita si a tangouluiAutostrada TransilvaniaAyesha TakiaAyesha Takia sau Bipasha BasuBANCURI CU ARDELENIBanoo main teri dulhan   Sagar Amar   Sindura   Vidya Divya   Vidya-Sagar si Divya-AmarBarbatul idealBARBIE IN INDIABhumika ChawlaBidaai best friendsBIDAAI BEST SONGS AND IMAGESBidaai NewsBIDAAI- LUNA DE MIEREBipasha BasuBol na halke halke sau Hum tum humise churaloBOLLYWOOD LA NOI ACASABollywood magicBY MECadou de la Malina si Mirela pt prietenii sunphotoCadouri pt prieteni de Mos NicoaleCAND CREDETI CA VA VENI SFARSITUL LUMIIcapturi bidaai banchetul dat cu ocazia nuntii lui Aalekhcapturi bidaai dupa ce Sadhna e data afara din casacapturi bidaai primul post a lui Sadhna pt AalekhCapturi bidaai Sadhna si Aalekh inaintea nuntiicapturi bidaai sezonul ploiosCapturi Crazy kiya re   Capturi din Dil ka rishta melodie   Capturi Humko humise churalo   Capturi Ranjha Ranjhacapturi Sadhna si Aalekhcapturi Sadhna si Aalekh in ploaie ff romanticicapturi Sadhna si Aalekh la o petrecereCaracteristici generale ZodiiCare credeti ca a fost cea mai buna melodie indiana din 2011Care dans vi se pare mai spectaculosCARE E MAGAZINUL TAU PREFERATCare e masina ta favorita   SCUMPUL SI DULCELE NOSTRU TRABICare e melodia indiana preferataCARE E SHOWUL VOSTRU PREFERAT   Vocea Romaniei sau Xfactorcare sarbatoare crezi ca e mai specialaCARTI ROMANESTI CARE MERITA CITITE 1CARTI ROMANESTI CARE MERITA CITITE 2CARTI ROMANESTI CARE MERITA CITITE 3Carti romanesti cunoscute si consacrate   Adam si Eva de Liviu Rebreanu   Cartea Mironeide Cella Serghi   Cel mai iubit dintre pamanteni   Craii De Curtea Veche de Mateiu Caragiale   Ingerul a Strigat de Fanus Neagu   Panza de paianjen de Cella Serghi   Plumb de George Bacovia   Rusoaica de Gib I Mihaescu   Trei Dinti Din Fata de Marin SorescuCARTI STRAINE CARE MERITA CITITE 1CARTI STRAINE CARE MERITA CITITE 2CARTI STRAINE CARE MERITA CITITE 3CARTI STRAINE CARE MERITA CITITE 4CAT LA SUTA ITI PLACE ROMANII AU TALENTCatelusiCateva lucruri despre mine   Eu si contul meu   intrebari pentru mineCE CULTIVATI SUNT UNII DE PRIN ROMANIACE SEMNIFICA NUMELE TAUCE WINDOWS AVETI PE CALCULATORCea mai tatuata femeie din lumeCele mai mari orase din lumeCele mai mari orase din RomaniaCele mai vizionate canale indiene de telenoveleCelina JaitleyChoti bahu   RadhikaChoti Bahu 2-un nou inceputCine stie hindiCine vrea sa-i fac un puzzle cu o vedeta   puzzle pt alexabianca   puzzle pt Byankaminey   puzzle pt Delia23   puzzle pt Dianaa   puzzle pt erika   puzzle pt INDIAFAN   puzzle pt lavinia72   puzzle pt nikkol   puzzle pt pisi98Citate MaitreyiCluj-Napoca   vizitati Cluj-NapocaClujulClujul ca oras turisticClujul rural   Orasele din ClujCOLINDELECOLORS OF INDIACONCURS 001 Actrita bollywoodiana care arata cel mai bine in SALWARCONCURS 001 Actrita bollywoodiana ce arata cel mai bine in SARICONCURS 001 Ghici GhiciCONCURS 001 MELODII INDIENE DIN FILME SUPERCONCURS 001-actrita bollywoodiana care arata cel mai bine ca mireasaCONCURS 001-actrita indiana telugu malayalam tamil sau punjab cea mai frumoasaCONCURS 001-obiective turisticeCONCURS 001-orasele lumiiconcurs 5CONCURSURI-actori din seriale si filme   concurs 1   concurs 2   concurs 3   concurs 4   concurs 6CRACIUNUL   Cadou de Craciun pt RadhikaMyre   Cadou pt sys sapnababulkabidaai   Cadouri pt sys ale mele si BFF mele de pe sunny   Mosule Ce Tanar Esti   O Brad Frumos   Si animalele au dreptul la Craciun   Tabloul IerniiCroniques IndiennesCultura indiana   Bijuteriile indiene   Carti despre spiritualitatea indiana   Culorile in India   Dansul clasic indian   Gastronomia indiana   Krishna si Radha-un cuplu consacrat in panetonul hindus   Suvenire din India   Traditia filmelor indiene-Bollywood   Zeitatile hinduseCum aratiDaca vrea cineva sa isi stie ascendentul   Calcul zodiiDE PE ALTE MELEAGURI INSPRE ALTE POPOARE   Africa   ALEGETI      Charlene Witthstok sau Kate Middleton      di calu      Londra      Transfagarasan sau Transalpina   Amazonia   Bebelusi   Bucuresti   Burj al arab-unicul hotel de 7 stele din lume   Carnavalul de la Rio   carnavalul de la rio sau cel de la venetia   Cascada Niagara   Cultura chineza   Cultura japoneza   Dubai- orasul luxului   Dubai-unul din cele mai luxoase mai exlusiviste si mai frumoase orase   haideti la sarmalute si alte mancaruri romanesti   Hawaii   Insulele grecesti   Las Vegas   Los Angeles   Muntii Alpi   muzica preferata   New York-capitala lumii   Paris   pe ce pat dormiti mai bine   Recife de corali   Roma   Universul      Astronomia si astrologia      Credeti ca exista extraterestri   Venetia-orasul plutitorDECI ASA CEVA   cat iubesk melodia asta   dansul gainiiDeepika PadukoneDeschide---politia   in compania caror oameni va simiti mai in sigurantaDespre Enigma OtilieiDEVANAGARI ALPHABETDEVDAS- filmul cu unele dintre cele mai frumoase melodii indieneDil ka rishta sau Hum dil de chuke sanamDin bucataria indiana   Chutney de Dovlecei A-la-Hindi   Ciupercute cu smantana   Conopida cu smantana   Mancare de ardei copti   Retete indiene-lipii umpluteDino Morea sau Hrithik RoshanDIVERSE   Apus de soare   curcubeu   dulciuri   florile   focurile de artificii   Iahturi   MOARTEA CLINICA   ochi albastri   ploaia   Testul lui PhilDivyanka TripathiDiya MirzaDMG funDRAGOSTE DULCE AMARA-serialDumnezeu sa il odihneasca in paceEsha DeolEuropaEurovision 2012Fanii lui Aishwarya RaiFanii lui Angad HasijaFanii lui Ayesha TakiaFanii lui Bipasha BasuFanii lui Celina JaitleyFanii lui Deepika PadukoneFanii lui Divyanka TripathiFanii lui KajolFanii lui Kareena KapoorFanii lui Katrina KaifFanii lui KSGFanii lui Preity ZintaFanii lui Priyanka ChopraFanii lui Rani MukherjeeFanii lui Rubina DilaikFanii lui Salman KhanFanii lui Sara KhanFanii lui Shahid KapoorFanii lui Shilpa AnandFanii lui SRKFENOMENE STRANIIFILME BOLLYWOOD   Bunti aur babli   Devdas   Dulha Mil Gaya   God tussi great ho   Guzaarish   Hum dil de chuke sanam   Kambakkht ishq   London Dreams   Milenge Milenge   Om Shanti Om   Saawan The Love Season   Shaadi no 1   Umrao Jaan   Veer-Zaara   Vivah   WantedFilme cunoscute cu Aishwarya RaiFilozofia hinduismuluiFocuri de artificiiFOTBALLFunkyGeetGHICI CINE E 001GooooooooooooooooooGLEGracy SinghHai noroc si la multi aniHai sa calatorim impreuna sys Mirela   Melodii dedicate tieHAINE INDIENE   Sariuri de nuntaHalloween   costume halloweenHema Malini sau Zeenat AmanHina KhanHOLIHoroscop 2012Horoscop indianIKEBANA-unul dintre cele mai fascinante lucruri si mai intersante pt mineimagesIn memoria lui Steve JobsIN PUII MEIINDIA 4EVERIndia imagini HD   Bollywoodul in viata indienilor   Festivitati in Delhi   Nunta indiana   Oamenii de rand din India   Viata in Delhi   Viata in MumbaiINDIA regionala   Cultura bengaleza   Cultura marathiINTREBARE intrebatoareInvata DEVANAGARIINVATATI CATEVA CUVINTE IN CHINEZA SPANIOLA ARABA ITALIANA SI GREACAIsha Koppikar sau Celina JaitleyITALIENII NE JIGNESCIubesc melodiaJaane kya baat huiJANE EYRE   Care e cartea ta favorita   Citate din Jane Eyre   Citate din Lorelei   Enigma Otiliei   Jane Eyre 2011   LoreleiJane Eyre-carteJimmy ShergillJOCURI   joc 1   joc 10   joc 2   joc 3   JOC 4   joc 5   joc 6   joc 7-poze personalizate cu vedete indiene   joc 8   joc 9-recunoasteti personajul dupa descriereJohn AbrahamJOHNNY ENGLISHJudetul Cluj   Clujul turisticKajol sau Koena MitraKareena sau Karishma KapoorKatrina KaifKIMONO JAPONEZ   bonsai si bonkei   gheise   gradinile japoneze   origami si chanoyuKinshuk MahajanLa Medeleni sau LoreleiLa multi ani MirelaLa multi ani tvstars2011LA RASCRUCE DE VANTURI   Citate din La Rascruce de VanturiLa rascruce de vanturi sau Jane EyreLehenga choliLiteratura universalaLovee   Smart and busyLUCRUL CARE ITI PLACE CEL MAI MULT LA INDIALumea si magia bollywooduluiMadhuri DixitMAHABHARATA SI BHAGAVAD GITAMaitreiyMallina Natal ChartMamaiaMehndiMelodii din Choti bahu 2   Melodii BMTD   Melodii din Choti Bahu 1Melodii indiene   Behene de   Chammak challo   Chhan ke mohalla   Choor bazaari   Dard e disco   Dhoom Taana   Dil nahi thoda karte   Dilbar Dilbar   Dola re dola   Dou u wanna partner   dulha mill gaya   god tussi great ho song   Jalebi bai   Kajra re   Mahi VeMELODIILE INDIENE CARE IMI PLACE TARE MULTMicuta BachchanMIRAJUL IUBIRII-serialMirella ChartMirella Natal Chart   Malina Natal ChartMORTALMuntii ApuseniNevadaNimbooda sau Dayyan dayyanNU DISTRUGETI NATURAO mica atentie pentru MYRE   cea mai tare sys   o alta atentie   obiecte dragute   RADHIKAMYREOAMENII ANIMALEORACOLE for my friendsOrase Romania   Arad   Bacau   Botosani   Braila   Brasov   Cluj---Napoca   Constanta   Craiova   Galati   Iasi   Oradea   Pitesti   TimisoaraParul ChauchanPavitra RishtaPeisaje de iarnaPeisaje de primavaraPeisaje de toamnaPeisaje de varaPeisaje exotice din IndiaPERSONALITATI   Michael Jackson   Mircea BadeaPESTII   Zodia Balanta      Personalitati din Zodia Balanta   Zodia Berbec      Personalitati din zodia Berbec   Zodia Capricorn      Personalitati din Zodia Capricorn   Zodia Fecioara      Personalitati din Zodia Fecioara   Zodia Gemeni      Personalitati din Zodia Gemeni   Zodia Leu      Personalitati din Zodia Leu   Zodia Pesti      Personalitati din Zodia Pesti      xx   Zodia Rac      Personalitati din Zodia Rac   Zodia Sagetator      Personalitati din Zodia Sagetator   Zodia Scorpion   Zodia Taur   Zodia VarsatorPICTURI SCULPTURI SI ALTE OBIECTE INDIENEPisicutzePOPULATIA ORASELOR SI JUDETELOR DIN ROMANIAPreity ZintaPREMIUL 3Principalele sarbatori si festivaluri indienePrincipalele zeitati hindusePriya VS povestePriyanka ChopraPriyanka Chopra sau Shilpa ShettyPt cei care vor sa invete hindiPT SYS A MELE BIANKA SI ALEXARADEV-poze din afara filmuluiRamayanaRani Mukherjee sau Preity ZintaRebelde   AnahiRegionalisme si expresii din TransilvaniaRitesh Deshmukh sau Tushar KapoorRiya SenRobinson Crusoe sau Robin HoodRochii de mireasa indieneRochii de seara superbe   rochii de mireasaaaROMANII AU TALENT-nu mai este mult si reincepeRubina DilaikRUBINA DILAIK-o mica printesas-a terminat CULOAREA FERICIRIISADHNA SI RAGINI DANSEAZA IMPREUNASaif Ali KhanSalman KhanSalman Khan sau SRKSalwar kameezSamiksha SinghSapna babul ka-bidaai   Khushi si Tamanna   Malika Mehra   Malti Sharma   ShlokSara KhanSARBATORI   Anul Nou   Ziua mortilor   Ziua RomanieiSariuriSeriale indiene   Balika Vadhu   Iss Pyaar Ko Kya Naam DoonShaadi no 1 sau Bachna ae haseenoShahid KapoorSHAHID KAPOOR-idolul meuShahrukh KhanSharad MalhotraSharara sharara sau Say sava savaShowuri indieneShweta TiwariSonali BendreSonam KapoorSonia KapoorSPORTURI   fotbalul      FC Barcelona   TenisulStati la casa sau la blocSulagna PanigrahiSunny DeolSurpizica pt o prietenika   o adevarata prietena e-aici   Prietena mea cea dulce s-a reintors   Prietenii mei minunati multumesc ca existati      pt una din cele mai bune si mai dragute prietene   pt Byankaaaa   pt celelalte prietene   pt pisica salbatica si veverita turbo   Soorpriza mica pt o dulchikaSushmita SenTaj Mahal s-ar putea prabusiTHE BEST FRIENDS FOREVERTHE HAUNTED MANSIONTipuri de haine indieneTipuri de sariuri dupa statele indieneTORTURITorturi pt prietenii mei scumpi   Buchete cu flori   pentru Alexa Bianca   pt Bianca   pt Delia si Diana   pt Katy   pt Mirela   pt pisi98 si erika   pt radhikadev si radhikha   pt saraandangadlove94   pt sarakhan12   pt yoginutza   Rochii de mireasa   Rochii de searaTRIUNGHIUL IUBIRII 2TRIUNGHIUL IUBIRII sezonul 1-Radhika   Amma-Gopi Desai   Brijmohan Shastri-Rajeev Verma   Dev-Avinash Sachdev   Kanika-Sonia Singh   Mirinalini-Kirti Kelkar   Radhika si Dev   Susheel-Sanjay Batra   Vaishali-Pratibha Sinha   Vishaka-Priyanka Mishra   Vivek-Rajiv KumarTURISMUL ROMANESC-CV CE SCARTAIE DA MERYTA DEZVOLTAT   Litoralul romanescVA MULTUMESCVeer-Zaara sau DevdasVIDEO HAIOASE sau interesanteVivek OberoiVivek Oberoi sau Shahid KapoorVraciul sau Harry PotterWindows 7WUTHERING HEIGHSXfactor in India   Dance India DanceYeh rishta kya kehlata hai   AksharaZaara-Pyaar ki saugatZGARIE NORIZODIA CARE ESTI   Cat de mult seamana un Peste cu un Rac   compatibilitati      Rac-Pesti

membru din 9 aprilie 2011

Din bucataria indiana

Cum se găteşte un curry
Obţinerea unui bun curry este influenţată de câţiva factori, iar unul dintre cei mai importanţi este temperatura. Grăsimea trebuie încinsă la temperatura corectă şi menţinută la o temperatură constantă până ce condimentele îşi eliberează aromele. O tigaie cu baza grea, ca un karahi, sau wok, va ajuta la menţinerea unei temperaturi constante, astfel ca mirodeniile să se gătească fără a se arde. Deşi reţetele pot varia, procedura obişnuită este de a începe prin a găti ceapa, la foc mediu. Odată ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă condimentele măcinate, iar flacăra se micşorează.
Un alt factor important este modul în care se toacă ceapa. Cu cât este tocată mai fin, cu atât se va integra mai bine în sos. În multe reţete, ceapa, ghimbirul şi usturoiul se fac piure pentru a obţine o pastă picantă care este prăjită până ce toată umiditatea se evaporă, înainte de a agăuga condimentele. Este extrem de important ca, la gătit, să se respecte ordinea ingredientelor şi timpii de gătit specificaţi în reţetă. Adăugarea condimentelor în ordinea corectă este şi ea foarte importantă. În timp ce unele condimente au nevoie doar de câteva secunde pentru a-şi elibera aroma, altele o fac doar după câteva minute, şi dacă adăugaţi ingredientele din prima categorie odată ce cele din a doua, primele se vor arde, iar celelalte vor rămâne crude. Cea mai simplă cale de a evita acest lucru este să se păstreze ordinea în care ingredientele sunt adăugate în reţetă şi să se respecte timpul de gătit specificat pentru fiecare ingredient.


Ritualul unei mese indiene
În multe părţi din India se mănâncă pe un “thali” (o farfurie metalica, sau o frunza de banana). Atât în nord cât şi în sud, o thali conţine mai multe boluri, aranjate pe circumferinţă, fiecare umplut cu câte un fel de mâncare vegetariană. În centrul thali-ului, se afla orezul, puri (paine de grâu de forma circularî, prăjită în ulei), sau chapati (pâine de grâu prăjită în puţin ulei).

.

Indienii îşi spală mâinile imediat înainte şi după un fel de mâncare, căci se crede că hrana are gust mai bun dacă este mânuită cu mâinile.
O masă tradiţională cuprinde un fel de mâncare cu carne, de pasare sau peşte, un fel de legume proaspete, sau uscate, servite cu orez sau cu pâine şi însoţite de iaurt, chutney sau murături.
O masă de gală cuprinde şi un al doilea fel de carne, sau peşte, apoi încă unul de legume şi se termină cu un desert.
La sfârşitul mesei, se serveşte, pentru a uşura digestia, “paan”. Pentru a-l prepara, se întinde pastă de lămâie peste o frunză de betel, se garniseşte cu nuci, tăiate bucăţele, şi cu condimente diverse (cuişoare, cardamom şi anason). Se pliază apoi frunza în triunghi, îndeajuns de mic pentru a fi ţinut întreg în gură. Mestecarea betelului dă gurii o nuanţă roşie, mai ales dacă conţine şi tutun.
Sunt foarte importante şi apreciate contrastele de culoare, de textura şi de gust între diferitele feluri de mâncare. Acest amestec atrăgător, atât pentru ochi cât şi pentru gust, dă mesei caracteristica sa tipic indiană.


Bucătăriile regionale
India este o ţară imensă, regiunile componente având climat, obiceiuri, religii şi alimentaţii foarte diferite. A cunoscut, de-a lungul istoriei sale milenare, numeroase invazii care au adus schimbări în obiceiurile alimentare ale populaţiei.
În nordul Indiei, zonă a culturilor de grâu, se mănâncă pâine, iar ghee este grăsimea cea mai utilizată pentru gătit. Mâncărurile nu sunt foarte condimentate. Cu cât se coboară spre sud, cu atât bucătăria utilizează condimente mai multe şi mai puternice.
Populatia Indiei este predominant hindusă şi vegetariană. Dacă un hindus consumă carne, este vorba în general despre miel, pui, peşte şi fructe de mare, niciodata vită, căci acest animal este sfânt. Există, bineînţeles, numeroase minorităţi care consumă carne: locuitorii din Goa, fostă colonie portugheză pe coasta de vest, au drept specialitate carnea de porc; musulmanii mănâncă vită şi oaie, dar niciodata porc; parşii mănâncă de toate.
Din timpuri vechi, bucătăria indiană a fost, în principiu, divizată în două stiluri: Satwik si Rajsik. Prima este mâncarea castelor bogate (ca cea a brahmanilor) şi este orientată mai mult spre spiritualitate şi sănătate corporală. Include vegetale şi fructe, dar nu ceapă, usturoi, rădăcinoase sau ciuperci. Stilul Rajsik este mai liberal şi admite consumarea oricăror ingrediente, cu excepţia cărnii de vită.

.

Punjabi
Hrana zilnică este orientată spre pâine, vegetale şi lactate, printre care celebrul “lassi”.
Grâul este aici cheia de boltî a bucătăriei. Legume mărunţite sunt adăugate în aluatul din care se prepară celebrele şi delicioasele “paratha”.
Se consumă însă şi carne, brânză numită “paneer”, adesea garnisită cu ceapă prăjită, alune caju prăjite, petale de trandafir.
O altă specialitate a regiunii este “khoya”, o smântână groasă, utilizată la prepararea dulciurilor.
În secolul al XVI-lea, mongolii au invadat nordul Indiei şi au adus o bucătărie bogată, pe bază de carne. Tandoor-ul, cuptorul de argilă originar din Asia Centrală, dă numele multor feluri de mâncare servite şi azi în restaurantele indiene.
Mâncarea tandoori constă în diferite feluri de carne, marinate cu condimente şi gătită în cuptoare de argilă. Pâinea preparată în cuptorul tandoori se numeste “naan”.

.

Kashmir
Mâncarea gravitează în jurul unui fel principal servit împreuna cu orez. Un fel tradiţional, este “saag”.
Rădăcinile de lotus şi ciupercuţele numite “gahchi” sunt ingrediente foarte apreciate.
Ceaiul băut în Kashmir, aromat cu condimente, numit “kahava”, se toarna în ceşti de metal, dintr-un vas mai mare, tot de metal, numit… samovar.
Se consumă multă carne de peşte, miel şi pui.
Echivalentul din Kashmir al lui “thali” este “waazwaan”.

.

Bengal
Se mănâncă foarte mult peşte, iar una dintre delicatese, numita “hilsa”, este condimentată şi gătită înfăşurată în frunze de dovleac. Hilsa este un peşte tropical, extrem de popular în India şi Bangladesh; se spune că indigenii îl pot găti în mai mult de 50 de feluri. În anumite regiuni (Pakistan, de exemplu) hilsa este numit şi Palla.
Un alt ingredient specific este bambusul, tăiat bucăţi, în special plantele mai tinere.
Dulciurile cu lapte din această regiune (Roshgolla Sandesh, Cham-Cham) sunt faimoase.
În sudul Indiei, orezul este consumat la micul dejun, la prânz şi la cină. Orezul crud, prefiert (parboiled) şi Basmati sunt tipurile cele mai populare.
Orezul prefiert este orez crud, cu tărâţe, tratat cu diferite ingrediente al căror gust şi aromă o capătă.
Clătitele de orez prăjite, numite “dosai”, umplute cu cartofi condimentaţi, legume şi chiar carne de miel tocată, constituie faimosul fel “masala dosai”.
Nuca de cocos, în oricare formă, este prezentă în multe feluri de mâncare.

.

Andhra
Mâncarea este picantă şi condimentată. De obicei, după masă se mănâncă o banană sau un iaurt, pentru a descongestiona palatul gurii. Hyderabad, capitala statului, este vestită pentru biriyani, kebab, korma şi deserturi din fructe.

.

Mumbay (Bombay)
Mâncarea este o combinaţie între cea din nord (bazată pe grâu, legume, fructe şi lactate) şi cea din sud (care utilizează multe condimente). Se consumă mult peşte, iar în sud, de-a lungul coastei, în Goa, se resimte influenţa portugheză în feluri numite “vindaloo”.
Vindaloo a fost adus în Goa de către portughezi şi a devenit curând un fel de mâncare popular printre localnici. La început, era o mâncare de porc gătită cu mult oţet din vin şi usturoi, cunoscută sub numele de “Vinha d’Alho”. A fost însă adaptată de indieni care i-au adăugat multe condimente, în special ardei iute.
Restaurantele servesc adesea puiul şi mielul vindaloo cu cartofi, deşi, în mod tradiţional, vindaloo nu conţine cartofi. Confuzia creata se datorează faptului ca “aloo” înseamna “cartof” în limba hindi.
Specialitate din India Centrala şi de sud-vest, vindaloo este cel mai iute dintre curry-uri. Amestecul complicat de condimente prăjite pe care se bazează poate conţine nenumărate ingrediente, printre care seminţe de muştar, seminţe de chimion, ghimbir, ardei iute, seminţe de schinduf, cuişoare şi seminţe de coriandru. Ardeii iuţi roşii sunt obligatorii, şi concentratul de tamarind este foarte apreciat. Sosul vindaloo se combina de obicei cu carne şi orez.

.

Kerala
Tocanele de miel, creveţii, dosai, laptele de cocos îndulcit şi orez “puttu” (orez fiert în aburi şi aglutinat în trestie de bambus, ca într-o forma de copt) sunt extrem de populare.

.

Rajahstan şi Gujarat
În zonele aride din Rajahstan şi Gujarat, se foloseşte o gamă largă de “dhal” si “achar” (fructe, boabe şi legume conservate, uscate etc.) care le substituie pe cele proaspete.
Mâncarea tamililor foloseşte mult tamarind, pentru a da gust acru mâncarurilor. Aici se crede chiar că un curry iute şi condimentat este un remediu excelent împotriva gripei.

.

Dulciurile sunt foarte populare în India şi sunt gătite în multă grăsime.
“Jalebi”, asemănători unor covrigei rumeniţi, înmuiaţi în sirop de şofran, pot fi cumpăraţi de la orice vânzător ambulant din India de nord.
“Kheer” sau “payasam” sunt echivalentele budincii de orez, iar “Kulfi” este o îngheţată indiană modelată în diverse forme.
Ceaiul este extrem de popular în India. Frunzele recoltate de pe dealurile din Darjeeling şi Kalimpong sunt fierte în lapte şi apă şi servite îndulcite cu zahar.

.

Ustensile
Pentru a obţine o pudră, sau o pastă de condimente, metoda tradiţională este de a utiliza un mojar, sau o piatră plată şi un rulou de piatră. Pentru preparatele umede, se poate utilizat însă şi un mixer, iar pentru cele uscate o râşniţă de cafea; se folosesc de asemenea presa de usturoi, răzătoarea şi cuţitele pentru tocat.
Cratiţele, fabricate din metal greu, nu au mânere şi sunt dotate cu un capac uşor concav, pe care se pot aşeza fie cărbuni aprinşi, fie apă.
Pentru gătitul felurilor cu carne sau legume, ustensila cea mai răspândită este asemanatoare wok-ului (tipic bucătăriei sud-est asiatice).
În bucătăria tradiţională indiană nu se folosesc farfurii. Alimentele se servesc pe un “thali”, un fel de platou rotund de metal, în general din cupru, deşi oţelul inoxidabil începe să câştige teren, sau de argint (pentru cei care-şi pot permite). Se aşază pe aceste platouri diverse boluri, numite “katorsi”, umplute cu alimente diferite. Chutney-urile şi diversele garnituri sunt aşezate pe acelaşi platou, ca şi pâinile (“puri” şi “chapati”) şi orezul. În sud, se folosesc uneori frunzele de bananier în loc de platouri.

.

Ingrediente
Se gasesc, nu în totalitate din păcate, dar din ce în ce mai des şi mai uşor, în magazinele orientale, sau în supermarketuri, la raioanele dedicate produselor exotice.
Scorţişoara (dalchini): sub forma de rulouri sau praf. Ruloul (beţişorul) de scorţişoară se scoate din mâncare înainte de a fi servită.
Cardamomul (elaichi): păstăi albe, verzi sau brune. Se utilizează păstaia întreaga pentru a aromatiza carnea sau orezul, dar pentru deserturi şi pentru legume se desface păstaia, se scot boabele şi se zdrobesc.
Coriandru, frunze (hara dhanya): este o iarbă aromată, asemănătoare pătrunjelului, care decorează şi parfumează mâncărurile, adaugată la sfârşitul preparării acestora.
Coriandru, seminte (dhanya): este foarte aromat; seminţele se utilizează întregi, sau măcinate.
Chimion (jeera): se utilizează seminţele întregi, sau măcinate.
Curcuma (haldi): se utilizează sub formă de pudră, pentru gustul său pronunţat şi pentru capacitatea de a colora în galben preparatul.
Curry (kari): frunzele arborelui de curry, folosite drept condiment.
Seminţe de fenicul (saunf): adesea mestecate ca atare pentru proprietăţile lor digestive.
Garam masala: amestec de condimente pisate.
Ghee: unt topit, fiert şi strecurat; are avantajul că se încălzeşte la temperaturi mari, fără a arde.
Ghimbir proaspat (adrak): poate fi dat prin răzătoare, tocat sau făcut piure cu un blender.
Ghimbir uscat (sonth): se vinde ca pudră, nu este atât de aromat şi de iute ca cel proaspăt.
Seminţe de muştar (sarson): se folosesc pentru gustul lor iute, şi pentru culoare.
Ulei: se poate utiliza orice ulei vegetal.
Legume uscate (dhal): exista cca. 60 de varietăţi, dintre care cele mai cunoscute sunt mung (linte verde si galbena), masoor (linte rosie), channa (năut), kabli channa (năut), rajma (fasole roşie).
Nuca de cocos (narial): laptele serveşte la îngroşarea sosurilor.
Paneer: este o brânză albă, preparată din lapte de vacă.
Ardei iuţi roşii, uscaţi (sabat lal mirch): cei mai mici sunt foarte iuţi.
Ardei iuti verzi, proaspeti (hari mirch): sunt foarte iuţi.
Şofran (kesar): se foloseşte sub formă de firişoare, sau praf. Firişoarele se înmoaie în apă caldă înainte de a fi utilizate.
Seminţe de susan (til): se folosesc pentru aroma lor de nucă. Prin prăjire scurtă, fără ulei, aroma şi gustul se intensifică.
Tamarind (imli): se vând sub formă de păstăi sau pulpă.
Iaurt: foarte folosit în bucătăria indiană nordică, pentru îngroşarea sosurilor de curry şi pentru a servi ca mediu lichid condimentelor în care se marinează carnea.


Desi nu toti locuitorii sunt vegetarieni aici se prepara mult mai multa mancare vegetariana dacat in Europa, mai ales in partea sudica.

In nord, datorita climei mai reci, mesele contin mai multa carne, accentul cade pe condimente, dar nu pe chili. In zonele de nord ale Indiei, orezul nu este foarte popular.

In sud, unde clima este foarte calda, se intalnesc multi vegetarieni (o influenta a hinduismului), iar orezul este la loc de cinste, acesta fiind mancat intotdeauna cu mana.

Nordul si vestul Indiei au fost mult influentate de ocupatia musulmana, astfel ca exista feluri de mancare inrudite cu cele din bucataria Orientului Mijlociu si a Asiei Centrale, precum kebab, kofta si biryani:

Rogan Josh (miel picant);
Gushtaba (chiftelute picante in iaurt);
deliciosul Biryani (carne de miel sau de pui in orez cu aroma de portocale stropit cu zahar).

In est, predomina influentele bengaleze, reprezentate de pui cu curry sau linte. Cat despre coastele Indiei, se spune ca mancarea de aici este divina. Se consuma mult peste, fructe de mare si nuca de cocos.

In sud-estul Indiei, chili este regele mesei, folosit uneori in exces. In ceea ce priveste produsele lactate, se folosesc foarte mult:

untul (ghee)
si iaurtul (dahi).
Primul este utilizat in prepararea celor mai multe feluri de mancare, asa cum occidentalii folosesc uleiul, al doilea intra in componenta mancarii sau este servit alaturi de aceasta, combinat cu diverse condimente.

In partea sudica mancarurile tind sa fie ceva mai picante si sunt in general mai mult vegetariene. Puteti cauta aici urmatoarele specialitati:

Bhaji, curry de legume;
Dosa, Ildi si Samba, clatite cu orez, gogosi cu muraturi si curry de legume.

Un ingredient foarte des folosit in bucataria indiana este nuca de cocos. Deserturile sunt in general gatite cu lapte, cele mai apreciate fiind:

Kulfi, inghetata indiana;
Jalebi, clatite cu sirop.

Pe langa numeroasele tipuri de deserturi aici veti gasi o mare diversitate de fructe tropicale, mango, pepeni si rodii si temperate, caise, mere si capsuni.

Masa este asezata in asa fel incat toate preparatele sunt servite in acelasi timp. Felurile importante de mancare sunt asezate in mijlocul mesei, fiind inconjurate de celelalte, considerate mai putin importante. Painea si orezul se afla din abundenta pe masa indienilor.

In India reprezinta un semn al bunei educatii folosirea mainii drepte atunci cand se serveste masa. Daca nu mananca totusi cu mana, indienii folosesc doar lingura si furculita, niciodata cutitul, spunand adesea ca "pentru servirea unui curry bine gatit nu este niciodata nevoie de cutit".

Ca bauturi, la masa se consuma in general apa sau sucuri de fructe. Daca aveti pofta de un pahar de vin, cel rose este cel mai indicat, vinul alb si cel rosu nereprezentand o buna optiune pentru a fi combinat cu mancarea indiana. La sfarsitul mesei se serveste o cana de ceai sau de cafea insotite in general de plante ce ajuta la digestie. Apa imbuteliata este esentiala pentru vizitatori dar aveti grija sa fie sigilata corespunzator.
61.MayaIndianSweetsphoto61
61.MayaIndianSweetsphoto61
220px-Momo101
220px-Momo101
Besan Laduoo
Besan Laduoo
best-indian-food-pasadena
best-indian-food-pasadena
gulab-jamun12
gulab-jamun12
img6
img6
Indian_cuisine-Panipuri-03
Indian_cuisine-Panipuri-03
indian_food
indian_food
Indian-Cuisine
Indian-Cuisine
indiancuisine1
indiancuisine1
indian-desserts-front
indian-desserts-front
indian-dishes
indian-dishes


Comentarii album • 3
lalea 22 septembrie 2012  
CE DE BUNATATI!
Raportează
radhikazaara 21 septembrie 2012  
ce as mai manca si eu...:(
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.